Itämaisen tanssin välineurheilullisuus huipentuu -- ainakin allekirjoittaneella -- tossusektorin antimissa. Kengät ylipäänsä kiehtovat, josko nuorena suosimani korkeakorkoiset avokkaat ja nilkkurit ovat siirtyneet vaatehuoneeseen ja aktiivikäyttöön ovat tulleet perheenäidille sopivammat matalat ja nopeasti puettavat kengät. Viime aikoina olen purkanut kenkienostohimoni tanssitossuihin.

Kun aloitin tanssin, hankin Anttilasta voimistelutossut. Ne olivat mustat nauhalliset, vahingossa keskivertoa paremmat mutta huokeat tossut, joiden ikävä kohtalo oli muutamassa vuodessa hajota. Sen jälkeen yritin varustautua kahden ja puolen euron voimistelutossuilla, joiden ergonomia ja käyttömukavuus ei ollut mainittava.

Siirryin Studio Hennan valikoimista löytyviin hopeatossuihin -- hopeisiin siksi, että minulla on kaikki hopeaa. Ensimmäiset opetusvuodet kulutin hopeatossuja, ja useammasta tossusta on ankaran käytön jälkeen tullut varvas läpi.

Jotkut tanssivat paljain jaloin, mutta itse en paljasvarvastreeneistä innostu. Tossut riisun tanssitunnilla vain silloin, jos työn alla on jokin tanssi, joka on tarkoitus esittää paljain jaloin; kotona kyllä treenaan paljaalla käpälällä tai sukissa, koska kotitreenit ovat olosuhdesyistä yleensä lyhyitä pyrähdyksiä pitkin päivää. Silloin tanssitaan niissä kamppeissa, mitkä päällä sillä hetkellä ovat.

Jokunen vuosi sitten havahduin huomaamaan, että monet opettajat käyttivät korollisia tanssitossuja. Ryhdyin metsästämään moisia. Basaarimyyjiltä löytyi vain liukaspohjaisia korollisia metallinvärisiä tossuja, jotka käyvät esiintymiseen mutteivät tuntikäyttöön.

Oivalsin että jyväskyläläisen Tanssiinan valikoimiin kuuluu erilaisia tanssikenkiä ja -tossuja. Sittemmin olen hankkinut yhtä vaille kaikki treenitossuni Tanssiinasta -- ne yhdet kilpatanssin harjoituskengät kävin ostamassa Alemanasta, jonka myyntipiste oli viime viikkoon asti 7HT:n salin kanssa Dance Centeristä.

Tanssiinan jalkineaarteita

Kävin tammikuussa ostamassa Tanssiinasta jo toisen parin So Dancan nauhallisia nahkatossuja, joissa on pieni kanta ja päkiän alla säämiskää -- ensimmäisen parin olen käyttänyt puhki. Niin ikään So Dancan korollinen ja avoin tanssikenkä on ollut istuva ja naisellinen. Samaisella tammikuun ostosreissulla sovitin Blochin erinomaisen mukavia kenkiä, joissa on päkiän alla kumia ja pieni kanta. Kengät nousevat jalkapöydän yli eivätkä ole mikään silmänilo, mutta jalassa niin istuvat, että ne siirtyivät heti sovituksen jälkeen ostoskassiini.

Balettiharjoitustossut ovat osoittautuneet myös mukaviksi tanssikäytössä. Niiden huono puoli on se, että ne vaativat käsittelyä: uusimmat balettiharjoitustossuni, joissa on geelipehmuste jalkapohjan kriittisten alueiden alla, ovat odottaneet jo hävyttömän pitkään käyttöönottoa, mutta en ole saanut jalkapöydän yli kulkevia kuminauhoja ommeltua paikoilleen. Minähän kyllä ompelen vaatteita ja tanssipukuja, mutta paria kuminauhan pätkää en saa harsittua kohdalleen.

Viime kesänä Khadejah El Oueslati käytti koko ajan opettaessaan lenkkareita, siis tanssikäyttöön tarkoitettuja. Tammikuun vierailu Tanssiinassa tuotti tältäkin osin tulosta: So Dancalta oli tullut kevyet, päkiän ja kannan alta kumipohjaiset tanssilenkkarit. Tilasin sopivan kokoiset ja noudin ne maaliskuussa näytösviikonloppureissulla. En Khadejahin tapaan käytä lenkkareita tanssissa kuin tanssissa, mutta railakkaampiin tansseihin ja disco oriental -tyyppisiin menotreeneihin tanssilenkkarit antavat hyvin tukea.

Tätä nykyä tanssikenkäarsenaalini on paitsi lavea myös hintava. Toisaalta kun viettää jalkojensa päällä muutaman tunnin useampana iltana viikossa, ei kenkien hinnassa kannata säästää. Hopeatossuissa menen esiintymään, mutta treenikassiini en niitä laita.

Sen verran olen joutunut pitkäaikaisista periaatteistani luistamaan, että huhtikuussa hankin myös kullanväriset tossut, esiintymiskäyttöön nekin. Hopeatossut eivät istuneet leopardikuosiseen toppiin, ja kun muillakin trion jäsenillä oli kultatossut, niin...

Vilkas kuun loppupuoli

Toukokuun loppupuolen kunniaksi Suomessa tapahtuu. Lauantaina Tanssitalo Juulia juhlii neljää toimintavuottaan näytöksellä Savoy-teatterissa. Viikonloppuna Oulussa Yasmine ry. järjestää kevätnäytöksensä Al safar, esityksiä on yhteensä kolme.

Vantaalla Tanssistudio Sahramissa on kolmena tiistaina oriental discomix -kurssi, Töysässä allekirjoittanut jatkaa vielä tiistaiteemoja kuun loppuun. Keskiviikkona Joroisissa opettaa Heli Turunen Seher-yhdistyksen vieraana. Helsingissä Studio Shamsinan kesäkurssit alkavat tänään, perjantaina Shamsina viettää kevätjuhlaansa ja lauantaina opiskellaan milayaa ja nuubialaista.

Yallaan
on kuulemma enää reilut kaksi viikkoa. Sen täytyy olla virhe, koska tekemistä on vielä niin paljon ennen festivaalia. Uusin, kiehtova tieto festivaalisaralta on se, että esiintymispukujen suunnittelija Eman Zaki Kairosta on Yallassa Studio Hennan vieraana. Kuulostaa ihan jutunaiheelta Ishtariin...

Lämpöä ja aurinkoa tanssiviikkoon!