On jälleen se aika vuodesta, jolloin toiminimen haltijat, esimerkiksi monet tanssinopettajat, raastavat hiuksia päästään. Monet ammatinharjoittajat palauttavat veroilmoituksensa huomenna -- siis viimeistään silloin.

Tunnustan, etten koskaan palauta veroilmoitustani etuajassa. Veroasiat ovat sen verran haasteellisia, että haluan mahdollisimman paljon mietintäaikaa varmistaakseni, että olen ymmärtänyt, mitä minun pitää tehdä. Arvannette, mitä on vielä tänäänkin ohjelmassa...

Verojargon menee tavalliselta veronmaksajalta helposti yli ymmärryksen. Asiat ovat monimutkaisia ja vaikeita, ja kun oma ala on jotain ihan muuta -- vaikkapa sitten tanssia --, velat, korot ja vähennykset vaativat erityistä tsemppaamista.

Palkansaajan veroilmoituksen täyttö ei sekään ole pelkkää juhlaa. Erityisesti tulonhankkimiskulut ja rajanveto niiden tiimoilta aiheuttaa harmaita hiuksia. Jos päätoiminen konttorityöläinen opettaa sivutyönään tanssia, miten paljon tanssitarpeistoa ja kursseja hän voi laittaa tulonhankkimiskuluikseen? Mikä on harrastusta, mikä tulonhankintaa? Sehän on tunnettu tosiasia, että usein tanssi nielaisee leijonanosan vapaa-ajasta.

Eivätkä veroilmoitusten riemuilta säästy yhdistyksetkään. Toivottavasti mahdollisimman monessa tanssiyhdistyksessä on kirjanpitotaitoista väkeä, jotta lomakkeen kiemuroista selvitään sujuvasti.

Verotuloilla kustannetaan paljon tärkeitä asioita (vaikkapa niitä kansalaisopiston tanssitunteja), joten mieluusti veroni maksan. Silti joka vuosi tähän aikaan toivon, että pääsisin samalle aaltopituudelle lomakkeiden suunnittelijan ja täyttöohjeiden laatijan kanssa. Käyttöohjeet ja täyttöohjeet ovat siinä mielessä samanlaisia, että niissä kerrotaan aina kaikki se, minkä jo valmiiksi tiedän, mutta ei koskaan vastata niihin kysymyksiin, jotka oikeasti mieltä askarruttavat.

Hyvää pääsiäistä!

Ennen kuin palaan viimeistelemään veroilmoitustani, kerrottakoon, että tällä viikolla tapahtumakalenterimme viettää pääsiäislomaa: perjantaina tanssiva Suomi hiljentyy pitkäperjantain viettoon, ja tyven jatkuu pääsiäisen yli.

Totuus on toki se, että tanssija ei lepää lomillakaan. Kevät on näytösten luvattua aikaa, ja monilla pääsiäinen menee tanssitreenien merkeissä. Toivottavasti löytyy aikaa ja aurinkoa myös aikaisesta keväästä nauttimiseen. Iloista pääsiäistä!