Pyhistä on selvitty, nyt alkaa arki. Sen verran letkeästi olen ottanut vuodenvaihdoksen, että tämän vuoden kalenteri odottaa vielä kääreessään.

Vuosi 2006 oli olevinansa hyvin aktiivinen tanssivuosi, tapahtumia oli runsaasti. Yksi tekijä lienee se, että Mihrimahin elokuisten festareiden lisäksi saimme nauttia Savonlinnassa tuttuna festariviikonloppuna kotoisista Ilon ja Onnen Tanssi -festareista. Tavallisesti hiljainen vuodenaika olikin varsin tanssiaktiivinen.

Viime vuoteen, varsinkin syyskauteen, mahtui paljon tanssinäytöksiä, joten aktiivisilla kiertäjillä riitti tekemistä. Siihen päälle kaikki pienemmät tanssikoulujen ja yhdistysten oppilasnäytökset -- likimain joka viikonloppu tapahtui jossain jotain.

Tanssivuonna 2007 tapahtuu taas. Tässä vaiheessa vuotta isoja tanssinäytöksiä ei ole vielä kovin paljon tiedossa, ja ylipäänsä syksy on vielä hämärän peitossa. Varmasti suunnitelmia on eri puolilla runsaastikin, mutta ei vielä tiedotusasteella.

Tämän vuoden kohokohtana on jälleen Yalla! kansainvälinen itämaisen tanssin festivaali, jonka järjestää Masrah ry. Helsinki kutsuu tanssijat 7.--10.6. nautiskelemaan Yousry Sharifin, Nourhan Sharifin sekä kotimaisten tanssintaitajien opetuksesta, livemusiikkiannista ja musiikkikursseista vastaa El Nugum. Yallan esite lähetetään tammikuussa kaikille 7HT:n jäsenille ilman eri tilausta. Kuten yleensäkin festareilla, kiinnostavia kursseja on tarjolla enemmän kuin mihin aika (ja raha) antaa myöten.

Tässä poimintoja keväällä tasavuosia juhlivien tahojen tanssitapahtumista:
-- Seher -- Tanssin taikaa ry. Varkaudessa järjestää viisivuotisjuhlanäytöksen tammikuun lopussa, vierailijoina Taikku Hyvönen, Farah ry. Savonlinnasta sekä Tuhat ja yksi yötä ry. Mikkelistä.
-- Habibi Dancers ry:n 10-vuotisjuhlanäytös on maaliskuussa Espoon Sellosalissa (vaihtoehtoinen linkki).
-- Myös tanssistudio Sahramilla on 10-vuotisjuhlanäytös, ajankohtana huhtikuu ja paikkana Tikkurilan lukio. Juhlaan liittyy myös musiikki- ja tanssitarina, joka kiertää pääkaupunkiseudun päiväkodeissa kevään mittaan.

Tasavuosijuhlinnan ulkopuolelta: Jyväskylässä kevään merkkipaaluna on jälleen 7HT:n kevätnäytös 23.3., johon tähtivieraaksi saapuu Peppina Lindfors. Perjantaisen näytöksen jälkeen jatketaan kursseilla koko viikonloppu. Omassa kalenterissani Jyväskylän tanssiviikonloppu on jälleen kevään kohokohtana, onhan kurssitarjonnassa muun muassa fellahia, jota näillä leveyksillä ei ole pitkänpuoleiseen toviin opetettu.

Kun tanssikalenteria katselee vuoden alussa, tulee valheellinen olotila siitä, että varsinkin syyskausi olisi hiljaista aikaa. Kun vuosi etenee, isoja ja pieniä tapahtumia putkahtelee eri puolille Suomea, muusta maailmasta puhumattakaan.

Tiedottaminen on tärkeää

Jos tapahtuman kohderyhmä on pääasiassa paikalliset tanssinharrastajat ja tanssiyleisö, ei sen kummempaa tiedottamista kenties tarvita. Tiedotus omille sidosryhmille hoituu mukavasti nenätysten ja muussa lähikontaktissa, ja markkinointikin sujuu, kun opettajat mainostavat tanssitunneilla oppilailleen.

Mutta jos yleisöä on tarkoitus tavoittaa oman piirin ja oman toiminta-alueen ulkopuolelta, tiedottamisen merkitys kasvaa. Kuten aiemmin olen kirjoittanut, Suomi on pitkien etäisyyksien maa, ja eritoten etelän kasvukeskusten ulkopuolella ei tanssireissuja pysty tekemään hetken inspiraatiosta. Kukaan ei lähde tapahtumaan -- näytöksiin tai kursseille --, joiden olemassaolosta ei tiedä.

Ainakaan minä en pysty vuoden mittaan kovin monta viikonloppua tanssireissuille pyhittämään, ja kevään tanssiviikonloput on kalenteriin varattu jo viime syksynä. Kauimmaiset kalenterimerkintäni yltävät kesän 2008 Jyväskylän festivaaliin, jonka järjestelyt määrännevät elämääni seuraavat puolitoista vuotta. Minulla elämänrytmiä säätelee perhe, monilla työ asettaa rajoituksia harrastamiselle.

Seuraa jälleen mainostusta: 7HT:n jäsenlehti Ishtar on tiedottanut Suomen tapahtumista jo kymmenen vuotta. Tapahtumakalenterimme on avoin kaikille itämaisen tanssin tapahtumia järjestäville tahoille, josko oikeus ilmoitusten lyhentämiseen tarvittaessa pidätetään. Tapahtumakalenteri on palvelumme 7HT:n jäsenille, mutta kuten lukijat ovat huomanneet, tässä blogissa kerron aina tulevan viikon tapahtumista Ishtarin tapahtumakalenterin pohjalta. Toki samat tiedot pääsääntöisesti löytyvät, kun jaksaa kahlailla useamman kymmenen tanssialan toimijan nettisivut läpi (yhden linkkilistan löytää esimerkiksi 7HT:n sivuilta), mutta moniko viitsii nähdä sen vaivan?

Tiedottaminen on pitkäjänteistä toimintaa, ja parhaimmat tulokset syntyvät, jos tapahtumilla on jatkuvuutta ja tiedottamisella yhtenäinen linja. Meidän toimintasarallamme ei ole mahdollisuutta palkata päätoimista tiedottajaa, mutta jollakulla se tiedotusvastuu täytyy silti olla. Jos kukaan ei tiedota, kukaan ei tiedä.

Tanssitunnit alkavat

Tiedotettakoon siis, että tällä viikolla monet tanssikoulut ja yhdistykset aloittavat viikkotunnit, loput seuraavat perässä ensi viikolla. 7HT:n tanssitunnit Jyväskylässä alkavat tiistaina. Älkää unohtako myös muuta liikuntatarjontaa, jota löytyy tuttujen tanssitoimijoiden lisäksi vaikkapa kansalais- ja työväenopistoista! Nyt on jälleen aika nauttia liikunnan -- eritoten tanssin -- ilosta!

Lauantaina Vantaalla tarjoaa Tanssitalo Juulia ränttätänttäpoppista puuhkan kera. Jyväskylässä lauantaina vietetään kevätkauden avajaisia 7HT:n salilla kello 12.30--14.30. Tervetuloa tanssimaan teematunneille ja katsomaan esityksiä, olitpa sitten tanssikonkari, noviisi tai muuten vain kiinnostunut!

Kaivetaanpa tanssikamppeet kaapista ja aloitetaan kevätkausi kepein askelin!