Pakkanen on puraissut pihakoivuja sen verran, että vihreän seassa alkaa olla keltaista. Lapissa on jo rännän ja mustan jään aika, kertoivat säätiedotukset; etelässä ei taida vielä olla ruskan aika.

Suomi on pitkä maa. Täältä Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Suomen rajamailta saa istua junassa neljä tuntia Helsinkiin ja seitsemän Rovaniemelle. Rovaniemeltä Utsjoelle auto kulkee lakisääteisissä rajoissa vielä pyöreästi kuusi tuntia. Leveyttäkin maassamme on omiksi tarpeiksi: itä--länsi-suunnassa matkanteko julkisilla kulkuvälineillä kestää tunnetusti hävyttömän kauan, mutta kyllä kesäiseen automatkaan Seinäjoelta Savonlinnaan sai tanssiystävä varata reilusti kuusi tuntia.

Suomi on pitkä maa myös tanssimielessä. Tämän talven kiinnostavat tapahtumat keskittyvät eteläiselle rannikkoseudulle tai lahden taakse, jossa tanssistudio Amrita järjestää tanssifestivaalin marraskuun ensimmäisenä viikonloppuna.

Menneellä viikolla kuvasin eräälle satunnaistuttavuudelle itämaisen tanssin suosiota Suomessa. Kun opettajia pelkästään Ishtarin opettajaluettelossa on satakunta, täytyy oppilaita olla moninkertainen määrä. Ja sellaisia itämaisen tanssin opettajia on varmasti runsaasti, jotka eivät ole itseään listallemme ilmoittaneet. Varovainenkin harrastajamäärän arvio liikkuu vähintään kymmenessätuhannessa. Tässä kohti satunnaistuttavuus hämmästeli, että onko harrastajia todella niin paljon. No onhan meitä, likimain Suomen joka kolkassa.

Rovaniemeläisen Sesam-yhdistyksen naiset ovat uhmanneet matkaa ja vierailleet ahkerasti kesäfestivaaleissa. Muualtakin isot tapahtumat saavat tanssiväen liikkeelle, kun opettajat ja pitkän linjan harrastajat lähtevät hakemaan oppia maineikkailta opettajilta. Mutta kiinnostuuko maakuntien keskivertotanssija tapahtumista ja guruista vai riittääkö hänelle se oma opettaja? Lähtevätkö pitkän Suomen tanssijat sankoin joukoin rannikolle katsomaan ainutlaatuisia tanssielämyksiä vai onko tapahtumien menestys yksinomaan pääkaupunkiseudun tanssijoiden varassa? Toivottavasti ei, koska tällaisiin spektaakkeleihin ei ole mahdollisuutta lähikaupungin teatterilavalla.

Tuskin paikalliselle nuorisoseuralle saadaan ihan heti näin kiinnostavia konserttejakaan: jälkikäteen huomasin, että Souad Massi konsertoi Savoy-teatterissa viikko sitten sunnuntaina (lue myös Helsingin juhlaviikoista). Toivottavasti te pääkaupunkiseudun arabimusiikin ystävät olitte huomanneet mahdollisuuden etukäteen.

Kuun päätteeksi tapahtumakalenterimme muistuttaa Saara Soikkelin tekniikkakurssista. Sitten päästään kääntämään kalenterista uusi lehti ja siirrytään lokakuun tanssitapahtumiin, eri puolille pitkää ja kohtuullisen leveää Suomea.