Syksy ja uuden vuoden alku ovat aloittamisen aikaa. Pitkän kesäloman jälkeen monet puhkuvat intoa ja tanssitunneilla energiaa suorastaan sinkoilee. Nyt aloitetaan uusi, ihana harrastus! Innokkaiden aloittelijoiden hymyt valaisevat syyshämärän salin.

Vuoden alussa aloittaminen ei ole yhtä innokasta ja omaehtoista. Silloin uudet tanssijat potkii salille tarve muutokseen, parempaan kuntoon, solakoitumiseen. Hyviä syitä nekin, mutta kantavatko yhtä pitkälle kuin puhdas tanssin ilo?

Oma tanssiurani alkoi tammikuussa 1996. Silloin alkeiskurssi kutsui, koska uusi jazztanssin opettaja ei inspiroinutkaan yhtä paljon kuin vanha ja moderni tanssi ylitti kehon kyvyt ja aivojen voimavarat. Jotain tanssillista halasi mieleni, ja sitä paitsi olin kuullut, että itämainen tanssi tekisi hyvää selälle, mikä ei tekisi ollenkaan hallaa kirjoihin hautautuneelle ja tietokoneen ääreen jämähtäneelle gradunsuunnittelijalle. Sanna Kaidan yliopiston alkeisryhmä tanssi keskiviikkoisin 17--18. Merkitsin sen lukujärjestykseeni siinä missä muutkin säännölliset viikko-ohjelmani. Muistan vieläkin sen ilon, kun jo ensimmäisestä tanssitunnista tunsin pääseväni tanssimaan. Siitä alkoi valloitus, jonka myötä kalenterini tänä syksynä täyttyy itämaisesta tanssista: opetusta, esiintymisiä, kursseja, näytöksiä, lehdentekoa, tanssia, tanssia ja kaikkea mahdollista tanssin lipeiltä.

Syksyn illat pimenevät nopeasti ja ilma muuttuu kirpeäksi. Kylminä sadeiltoina ja syysloskassa olisi varmasti mukavampaa kietoutua mummun perintönä tulleeseen kudottuun torkkupeittoon ja syventyä kirjaan ja suklaalevyyn kuin lähteä lenkille tai treenaamaan. Onneksi tänä syksynä on tanssihaasteita ja nautintoja koko pimeälle ajalle. Lokakuussa Shamsina järjestää kantaesityksen Layali Simsimiyya sekä ainutlaatuisen simsimiyya-kurssin ja joulukuun voi aloittaa nauttimalla Beata ja Horacio Cifuentesin huippuvierailusta ja uudesta Talisman-näytöksestä, jossa on mukana myös Tanssikeidas.

Tulevana viikonloppuna Vantaalla raikaa: Tanssitalo Juulia viettää iloisia kolmivuotisjuhlia lauantaina. Juulian tanssileirin vierailevana opettajana on Zahra Mujunen, joka johdattaa jälleen muun muassa siihen omimpaan tanssiinsa, marokkolaiseen.

Tälle viikolle on luvassa kesäkelejä. Jokohan tanssisalissa alkaa lämpötila sen verran viiletä, että hiki tulisi vasta tanssiessa?